Hvorfor Holde Egne Bitcoin
Hei! Dette ble en lang post for dere som har vært nysgjerrig på Self-Custody men ikke er i gang enda, vi starter med det grunnleggende - Ekstrainnhold.
Jeg skrev nylig om digitale sentralbankpenger og trusselen de utgjør for samfunnet vårt, har vi en trygg alternativ løsning utenom Bitcoin? Nei, alle andre midler/eiendommer er mulig å beslaglegge, fryse eller angripe så det finnes ikke en eneste eiendom som har de samme egenskapene som Bitcoin. For å oppnå denne sikkerheten er man avhengig av at holdere bruker det EU kaller “Unhosted Wallets” - Selvoppbevaring av Bitcoin på en hardware wallet eller lignende, helt utenfor kontrollen fra en sentralisert makt, børs, enhet eller foretak.
Alle Bitcoin som blir holdt på en børs eller hos en annen motpart, innehar en
motpartsrisiko som jeg personlig ikke er villig til å ta. Når Canada som tidligere fremsto som ett av verdens mest demokratiske land (slik som Norge) plutselig frøs bankkontoen til innbyggere som donerte penger til den fredelige protesten “Freedom Convoy” i regi av lastebilsjåfører i landet fikk jeg frysninger, det kunne like gjerne vært her hjemme og nå ser vi kanskje noe likt utspille seg i Nederland fremover.
PayPal har kastet brukere fra plattformen sin og konfiskert midler, Kina har lagt ned forbud mot krypto og russere har fått sine midler og eiendeler fryst/beslaglagt rundt i hele verden. Børser som Coinbase har skrevet med liten tekst i avtalevilkårene at dine midler regnes ved en eventuell konkurs som midler fra “usikrede kreditorer” altså er DU den siste i rekken til å få noe fra en eventuell konkurs selv om midlene er “dine” på papiret. Det er helt klart og tydelig at det ikke bare er kjekt å holde sine egne Bitcoin, men imperativt for ikke å ta på seg unødvendig risiko.
Hva er en hardware wallet egentlig? De fleste tror at dersom man holder sin krypto på en hardware wallet så er dine coins “på” den fysiske walleten, dette stemmer ikke og den enkleste måten å forklare det på blir å si at dine coins er i “skyen” til enhver tid, men at din hardware wallet er nøkkelen du trenger for å få tilgang til å kontrollere dem.
Nesten hver eneste wallet har ulike design og funksjoner men de operer stort sett ganske likt, du vil ha en PIN kode for å få tilgang til din konto og for å gjennomføre transaksjoner, skulle du miste din wallet så frykt ikke, du vil også få en “seed-phrase” en rekke med 12, 18 eller 24 ord som kan skrives inn i riktig rekkefølge for å gjenopprette walleten din på en ny enhet. Dette er det som gjør at å holde din seed-phrase sikker og med backups er det aller viktigste du gjør når du får din hardware wallet, for uten denne så risikerer man å bli låst ute fra sine egne midler skulle man være skikkelig uheldig.
Hvem bør ha en hardware wallet? Alle som planlegger å holde sine Bitcoin over lengre tid! men det er like viktig at du er villig til å bruke litt tid på å sette seg inn i bruken, og ikke slurve med å få på plass en god og sikker løsning. De som kun holder coins i korte perioder eller aktivt bruker store deler av beholdningen sin til trading trenger ikke en slik wallet før man tenker at det er på tide å sette litt penger til siden.
Å velge riktig wallet
Det er ikke veldig stor forskjell på de største leverandørene av hardware wallets, men både Trezor og Ledger er de mest kjente varemerkene for Ola og Kari Nordmann og disse er god nok for de aller fleste. Det som kan være viktig å være obs på er når du ser over de ulike modellene de selger så står det i beskrivelsen på hver enkelt “opp til x antall apper”, og det som menes med dette er rett å slett hvor mange ulike kryptoer du kan ha på enheten. Ellers er forskjellen på enhetene svært liten og mer basert på bekvemmeligheten med større skjermer og lettere meny navigering. For meg som investerer nesten utelukkende i Bitcoin (langsiktig) så har Ledger Nano S vært mer enn god nok til mitt bruk.
Når du mottar walleten
Når du får din hardware wallet i posten så er det viktig å følge instruksene nøye. Det er spesielt viktig å se at ikke boksen har vært tuklet med/åpnet på noe vis og dersom alt ser bra ut, så kan du ta ut og koble opp enheten din opp mot programmet Ledger Live hvor du kan kjøre en autentitetssjekk som også vil bekrefte/avkrefte at ingen har tuklet med den.
Du vil deretter bli bedt om å sette opp en PIN-kode på enheten din, for guds skyld, ikke bruk en bursdagsdato fra noen i familien, eller bryllupsdagen din eller lignende, trill f.eks. to terninger og memorer. Skriv også gjerne ned PIN og lagre en trygg plass, helst separat fra seed-phrase og ikke digitalt.
Etter å ha valgt deg en PIN kode vil du få opp ett og ett ord som du må skrive ned i RIKTIG rekkefølge, dette vil være din recovery seed-phrase. Det tar litt tid men dette er det viktigste du gjør med walleten din da disse ordene er det som gir deg muligheten til å finne frem til dine Bitcoin igjen skulle Ledgeren din bli ødelagt eller lignende. Etter dette vil du bli bedt om å velge “apper”, altså hvilke coins du skal ha på enheten og det gjøres i programmet Ledger Live, vipps så er du klar for å holde egne coins.
Husk at første gang du skal sende krypto til din wallet fra en børs eller tredjepart så kan det være lurt å starte med å sende et lite beløp for å se hvordan det fungerer og at du har skrevet riktig adresse osv. det ville vært virkelig kjedelig å bomme her.
Seed Phrase - Det viktigste ved å holde coins selv.
Personlig bruker jeg flere Ledger Nano S, så jeg skriver med denne walleten som utgangspunkt. Det viktigste du gjør med enhver hardware wallet er å ta ekstremt godt vare på recovery seed’en på en god og ansvarlig måte og ikke gå i de vanlige fellene.
Aldri tast inn seed-phrasen på en enhet som er koblet til internett. Dette betyr:
Aldri ta et bilde av den.
Aldri skriv den inn på en telefon eller datamaskin.
Aldri lagre den i skyen.
Husk også å skrive seed-phrasen i 100% riktig rekkefølge, sjekk over to ganger mer enn du tror du trenger, så sjekk igjen! - Skulle du skrive feil her så kan du potensielt miste tilgangen til dine coins. Ledger har en Recovery Seed sjekk hvor du kan sjekke at du har skrevet riktig. Ikke lagre Seeden ute i det åpne, i en skuff eller skap, i en bag eller på jobben.
Lagring av seed-phrasen offline er det viktigste steget du tar for å sikre deg. De fleste lagrer seedphrasen sin på papir, men hvis man vil være ekstra sikker så kan man via linken her gå inn på “accessories” og vurdere å kjøpe en “Billfodl” en løsning for å huske seedphrasen din på, som er laget av stål og skal tåle både brann og vann. Her spørs det selvsagt hvor avansert (og trygt) man ønsker å gjøre det, men både blekk og papir er unødvendige svakheter.
Jeg har “hørt fra en venn” at det kan være lurt å lagre en kopi av din seedphrase skjult i en gjenstand og be om å få oppbevare denne på loftet/kjeller/bod hos nær familie/venner og som du forklarer at er av svært stor sentimental verdi for deg. Her finnes det mange lure løsninger. Jeg ønsker ikke å skrive/linke til nøyaktig hvordan jeg har gjort det av åpenbare årsaker, men jeg har hørt om folk som har brukt “puzzle boxes” eller gjenstander med skjulte hulrom. Tanken her er at dersom lokasjonen du oppbevarer din seedphrase på skulle brenne ned eller huset ditt blir utsatt for en naturkatastrofe eller lignende, så har du en backup milevis unna.
Forskjellige wallets har forskjellige lengder på sine seed-phraser, noen har 12, 18 eller 24 ord men de fleste modellene er krysskompatible slik at skulle du miste din Ledger Nano X f.eks. så trenger du ikke nødvendigvis samme enhet for å gjenopprette og du vil f.eks. kunne bruke en Trezor model T til å gjenopprette walleten din hvis du ønsker. Noen wallets er kun krysskompatible hvis man gjør innstillingene riktig, det kan være greit å sjekke på forhånd hva du eventuelt må gjøre for at den walleten du velger skal være krysskompatibel med en annen produsents hardware wallets.
Det er også mulig å ha flere wallets som du gjenoppretter med samme seedphrase, da vil disse fungere som kloner av hverandre og vil “lagre den samme kryptoen og kontoen”.
Det er mange flere avanserte måter å lagre sine Bitcoin på men for de fleste holder det med steg 1. Å få dem av børsen og sikret seedphrase. For de som synes dette ikke høres trygt nok ut så finnes det multisig, SSSS og mange flere alternativer og overveie, du finner en god guide fra Unchained på det her. Jeg tenker vi prøver å holde det kort og “enkelt” i første post om slike wallets, men jeg tar selvsagt spørsmål skulle det være noen i kommentarfeltet.
Så for å oppsummere: Dine private nøkler og adresser er det kun du som eier, det er lett å lagre og sikkert. Bli din egen bank, ta eierskap over dine egne assets, men for guds skyld vær nøye og gjør det riktig, den fremtidige deg vil være deg evig takknemlig. Hvis du vil teste ut Ledger så kjøp gjerne gjennom min affiliate link her!
Avslutter med litt ekstra motivasjon:
FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF) recently shared his thoughts on the state of the crypto market, its trajectory, and the platforms and companies within it. He claimed that there are still many remaining “third-tier” crypto exchanges that are insolvent but yet to be exposed. @Forbes - Dette betyr at de siste som prøver å ta ut penger blir sittende med svarteper, det er mye bedre å kjøpe litt og litt og overføre regelmessig til egen wallet.
- NOT YOUR KEYS, NOT YOUR COINS -
Mine affilierte linker ser du under, du får gode vilkår, premier eller velkomstbonuser- 100,- i Bitcoin hos Firi / Billigere fees på Binance ++ Samtidig støtter du nyhetsbrevet. Ha en god dag // Alexander.
Ser på prisjakt.no at iphonehuset.no selger Ledger. Er det å anbefale? Da slipper man styret med fortolling, og har norsk reklamasjonsrett. Du har vel ingen referal lenke til de, men kanskje en ide hvis de har noe slikt
Dette var en informativ artikkel som svarte bedre enn flere andre nettsteder.
Forstår jeg det riktig at i det du overfører fra Binance til wallet, så bør man overføre litt og litt, slik at Binance ikke blokker det?